10 år idag!

Tänka sig, att det embryo till företag som jag startade 5 maj, 2011, inte bara skulle överleva utan även utvecklas och växa, var inte något som jag förutsåg men som jag gläds åt idag. Lärde mig precis att det är inte alla företag som får uppleva sin tionde födelsedag. Tydligen är det endast ungefär 10 % av de nya företag som startas som också uppnår 10 års ålder (Power2stayahead, TELE2, 2018). Och DC Consulting AB är alltså bland dem. 

En återblick

Det var verkligen inte självklart att jag skulle bli företagare och att jag blev det kan helt kopplas till att jag fick gå Business Room, som då leddes av Monica Westberg och Anders Johansson. Under deras mycket kompetenta guidning så formulerade jag min affärsidé, definierade kundgrupper och började formulera mina erbjudanden. Att inget av det jag då formulerade stämmer idag spelar ingen roll – det kallas förändring och flexibilitet – men att tvingas göra det var förutsättningen för att jag skulle våga hoppa!

Förutsättningarna för att driva eget som kvinna, i tjänstesektorn och inom ett område som ofta definieras som mjuka frågor bland företagen var inte och är fortfarande inte det mest lättsamma uppdraget. Tänkte initialt att DC Consulting skulle bistå företagen i Övikstrakten/ Norrland med kunskaper inom interkulturell kommunikation, ledarskap och bemötande men efter några års kämpande insåg jag att den marknaden var svårflörtad och att nya idéer och kunderbjudande var en nödvändighet för företagets överlevnad. 

Föreläsare och utbildare – mitt val

Det var då jag ”trillade” in på föreläsarbanan och marknaden som kursansvarig inom Yrkeshögskola och Universitet visade sig vara en marknad mer i min smak. Nu har jag sedan 2013, med undantag för ett eller två fristående projekt per år, nästan enbart jobbat med att bistå med kunskaper och lotsa studenter genom kurser som interkulturell kommunikation, ledarskap, bemötande, projektledning, examensarbete, integrationspedagogik, migrationsprocesser – ja listan är lång. Har under åren jobbat med över 10 olika utbildare inom yrkeshögskola och universitet, träffat ett stort antal studenter (närmare 40 olika klasser) och ansvarat för närmare 100 olika kurser, både på plats som digitalt, och det har varit ett nöje att se studenter växa men också en utmaning. 

Dsc05654

Just nu vilar jag lugnt i att de kommande två-tre åren ser lika ljust ut som detta år (2021) och ser man till min resa rent ekonomiskt (jante-varning nu) så har min omsättning ökat femfaldigt från 2011 fram till nu. Det känns mäktigt!

Tack, tack och så tack!!!

Under åren har jag haft hjälp av många duktiga, driftiga, kreativa människor och företag som på olika sätt bidragit till min företagsutveckling. Marie Gidlund som alltid bistår med filosofiska såväl som träffsäkra kommentarer kring både mig som person och mina idéer för företaget. Lars Jacobsson som initialt var den som fick mig att tro på mig själv och söka Business Room. Karolina Rosdahl som var en av de första att tro på mig, mina företagsidéer och inte minst mina tjänsteorienterade modeller. Wenjun Ren, en av de första att erbjuda mig samarbete och bygga den interkulturella plattformen. Ann Tavelin som under ett år mentorerade mig fram till en nästan fördubblad omsättning. Sara Martinell och Annica Nilsson på Kuststadens Ekonomi som förtjänstfullt tagit hand om företagets ekonomi de senaste fem åren. Malin Stenrana som gick Business Room samtidigt som mig och som nu på ett utmärkt sätt bistår mig i företaget som underleverantör (hur kul är inte det!). Claudia Häggström, egenföretagare och platschef Nyföretagarcentrum Örnsköldsvik som bistått med råd och dåd, pep och allmänt bara funnits där när behov uppstått. Sist men absolut inte minst min man Leif Byström och våra tre barn Frida, Freja och Felix som stöttat mig i alla väder, bidragit till företagets utveckling och är dessutom stolta styrelseledamöter i DC Consulting AB.

Nu skall vi fira (coronasäkrat…)

Tanken var att när tio-årsstrecket passerades så skulle DC Consulting fira, med baluns, i mitt växthus men ack så det blev ☺

Men lovar, att nu planeras för ett stort firande till hösten där alla som på ett eller annat sätt bidragit till var DC Consulting är idag skall delta…

Växthuset 2019
Skribent
Anna-Karin Byström
Jag har över 18 års erfarenhet från näringslivet är utbildad miljö- och naturresursplanerare samt har jag Fil.Lic inom organisationskommunikation med Inriktning mot interkulturell kommunikation och förändringskommunikation. Här kan du läsa om mig, praktiska erfarenhet, vad jag ibland pratar om under föreläsningar och utbildningar. Under mina år har jag bott i Kanada, Kina och Singapore samt rest inom den internationella företagsvärlden. Kultur och kommunikation är spännande!

DC Consulting

Kommunikation är vägen framåt! Vi hjälper företag & organisationer med interkulturell kompetens, utbildning och kulturell förståelse.
DC Consulting, Storgatan 19B, 891 34 Örnsköldsvik, +46 (0)70 263 00 04
closetagbars
sv_SESvenska
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram